Social Icons

marți, 19 mai 2015

Atestarea profesionala pentru transportul in regim de taxi: acte si legislatie


Atestarea profesionala pentru transportul in regim de taxi si inchiriere.


Persoanele care doresc sa practice transportul in regim de taxi sau de inchiriere trebuie sa detina un certificat de atestare profesionala, eliberat de Autoritatea Rutiera Romana.
Pentru a putea practica transportul in regim de taxi, conducatorii auto trebuie sa indeplineasca o  serie de conditii, cumulativ:

- sa aiba permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel putin 2 ani;
- sa detina certificat de atestare profesionala valabil;
- sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic;
- sa aiba varsta minima de 21 de ani. 


Certificatul de atestare profesionala profesionala poate fi obtinut in urma unui examen care consta intr-un test-grila si care este organizat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), prin agentiile sale teritoriale. cit si prin societati autorizate ARR.

Pentru a sustine testul-grila conducatorul auto trebuie sa prezinte  urmatoarele documente:
a) dovada absolvirii unui curs de pregatire profesionala pentru practicarea transportului de persoane in regim de taxi sau a transportului in regim de inchiriere, cu o durata maxima de pana la 3 luni;
b) dovada platii in contul agentiei Autoritatii Rutiere Romane - ARR a taxei privind testarea.

Cursurile de pregatire profesionala 


Absovirea cursurilor de pregatire profesionala este una dintre conditiile pentru inscrierea la examenul de obtinere a certificatului de atestare profesionala.

Cursurile trebuie sa se desfasoare intr-o unitate de scolarizare a conducatorilor auto. Pentru a putea urma cursurile de pregatire profesionala, solicitantii trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
Documente necesare.

a) cerere-tip;
b) copie de pe permisul de conducere valabil;
c) cazierul judiciar;
d) copie de pe carnetul de munca, daca exista;
e) copie de pe actul de identitate;
f) dovada ca sunt apti medical si psihologic pentru transportul de persoane;
g) adeverinta eliberata de serviciul politiei rutiere, din care sa rezulte ca in ultimul an nu au avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul pentru conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante ori nu au fost implicati in accidente rutiere soldate cu victime, din culpa lor.

Testul-grila pentru obtinerea certificatului de atestare profesionala 



Testul-grila in vederea obtinerii atestatului profesional consta in 20 de intrebari si se considera promovat in cazul obtinerii a cel putin 70% din punctajul maxim.

In caz de nepromovare a testului-grila, conducatorul auto are dreptul la o noua testare dupa maximum 15 zile, dupa ce dovedeste ca a platit o noua taxa de sustinere a examenului. Daca un candidat nu promoveaza testul pentru a doua oara, acesta trebuia se inscrie din nou la un curs de pregatire profesionala, pentru a putea sustine examenul pentru obtinerea certificatului de ataestare profesionala atestare.

O noua testare, dupa 5 ani


In urma promovarii testului-grila, candidatii vor intra in posesia unui Certificat de atastare a pregatirii profesionala, eliberat de ARR pentru o perioada nederminata.

Certificatul de atestare profesionala va fi vizat  la 5 ani. Vizarea certificatului se va efectua doar in urma promovarii testului-grila, organizat de ARR. Totodata, conducatorul auto trebuie sa dovedeasca faptul ca este apt din punct de vedere medical si psihologic pentru transportul public de persoane si ca detine permis de conducere corespunzator.
info-http://www.avocatnet.ro/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Etichete