Care sunt principalele modificari aduse de OUG 8/2015?
1. Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct;
2. Operatorii economici au obligatia de a stabili printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.
3. Bacsisul distribuit salariatilor nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii;
4. Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la “Alte venituri”, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
ATENTIE! Incepand cu 8 mai a.c., angajatii sunt obligati sa prezinte inspectorilor fiscali, in cazul unui control, toate sumele de bani detinute. In caz contrar, risca o amenda de 1.250 de lei.
5. Chiar daca OUG 8/2015 nu prevede modalitatea exacta de impozitare a bacsisului, Guvernul a precizat ca bacsisul va fi impozitat fie ca profit al operatorului economic cu 16% sau 3% in cazul microintreprinderilor, fie ca venit al salariatilor cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor.
ATENTIE! Bacsisul distribuit angajatilor nu intra in sfera TVA si nu se retin contributii sociale si contributii sociale de sanatate.
6. In situatia in care apar defectiuni in functionarea aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului;
7. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi.
ATENTIE! Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati cu amenda de 9.000 de lei.
Mai multe aici
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu