Social Icons

miercuri, 6 mai 2015

Firmele sunt obligate sa se asigure ca banii angajatilor sunt trecuti in Registrul de bani personali. Modelul documentului, precum si regulile de completare a acestuia au fost aprobate printr-un ordin al Ministerului Finantelor, recent intrat in vigoare.

Firmele sunt obligate sa se asigure ca banii angajatilor sunt trecuti in Registrul de bani personali. Modelul documentului, precum si regulile de completare a acestuia au fost aprobate printr-un ordin al Ministerului Finantelor, recent intrat in vigoare.




Operatorii economici care sunt obligati sa utilizeze case de marcat trebuie ca la ora inceperii programului de lucru sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de angajatii lor intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015, recent intrata in vigoare.

Atentie! Cei care nu vor respecta aceasta obligatie vor fi sanctionati din 8 mai cu amenda de 9.000 lei.

Modelul registrului de bani personali a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 513/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 300 din 30 aprilie 2015 si care a intrat in vigoare la data publicarii. De asemenea, documentul mai cuprinde si regulile de completare a registrului.

Conform noilor dispozitii, registrul are paginile numerotate in ordine crescatoare si se semneaza pe ultima pagina de catre administratorul operatorului economic sau de catre persoana imputernicita de acesta.

De asemenea, registrul de bani personali se compleaza zilnic de catre angajatii operatorului economic, la inceputul programului de lucru, fara stersaturi sau modificari si fara a lasa spatii neutilizate.

Chiar daca documentul este completat de catre salariatii firmei, totusi operatorul economic raspunde de integritatea registrului si de completarea zilnica a acestuia de catre angajati.

Pe langa acestea, firma va notifica organului fiscal competent ca a constituit registrul de bani personali, precizand data deschiderii documentului si numarul de pagini, conform numerotarii acestora. Notificarea va trebui depusa in termen de cinci zile lucratoare de la data publicarii Ordinului MFP nr. 513/2015, adica pana pe 7 mai.

La randul sau, organul fiscal inregistreaza intr-o evidenta proprie, tinuta la nivelul fiecarui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.

Totodata, registrul se pastreaza la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor cu scopul de a fi prezentat organelor de control, iar un operator economic poate utiliza un singur registru pentru fiecare magazin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Etichete